x

Guinea Piglerde Beslenme

1.Guinea pigler otçul olarak beslenen hayvanlardır.Yani sadece bitkisel olarak beslenmeleri gerekmektedir.Günde bir kere , gündüz verseniz yeter.Yalnız mama kabı asla boş kalmamalıdır.Kabında sürekli kuru mama bulunmalıdır.


2.Genel olarak çoğu sebze ve meyveyi yiyebilirler.Yalnız taze besinlerde aşırıya kaçmamak gerekir.Çünkü fazla sulu yiyecekler onları ishal yapabilir.

Verilmemesi veya Belli Miktarda Verilmesi Gereken Besinler:

Bazı piglerde içerdiği fazla oksalik asit yüzünden alerjik reaksiyon olabileceğinden elma dikkatlice ve belli bir miktarda verilmelidir , patates içerdiği oksalik asit yüzünden nadiren verilebilir , kavun ve karpuz içerdiği fazla şeker ve sudan dolayı piglerin sindirim sistemlerini bozabilir ve nadiren verilmesi gerekir , taze fasulye , yeşil mercimek , brokoli ve bezelye içerdiği fazla proteinden dolayı nadiren verilmelidir , karnabahar , lahana ve brokoli gibi besinler fazla gaz yapıcı olduğundan nadiren verilmelidir.

Verilebilecek Besinler:

Meyveler (Yukarıda yazdığım meyveleri belli miktarda vermeye özen gösterin.) , yeşil yapraklı sebzeler , domates , tatlı biber , maydonoz ve ot. (Ayrıca verilebilecek C vitamini içeren besinler için şu konuyu ziyaret edin: http://www.guineapigler.com/forum/c-vitamini-ve-guinea-pigler-t-4.html )

3.Fazla protain içeren , yağlı , acı ve aşırı tuzlu yiyecekler verilmemelidir.Otçul oldukları için kesinlikle hayvansal gıdalar verilmemelidir , pişmiş sebzeler verilmemelidir (Çünkü pişmiş sebzelerdeki vitamin ve mineraller büyük ölçüde öldüğünden hiçbir işe yaramaz , bu yüzden tüm yiyecekler çiğ olarak verilmelidir.) ve patlamış mısır , tuzlu kraker vb. fazla tuzlu gıdalar verilmemelidir.(Fazla tuzlu gıdalar böbreklere zarar verebilir.)

4.Bebeklikte ve yetişkinlikte beslenmenin tek farkı bebekken süt içiyor olmalarıdır.Bebekken gelişimini tamamlamak için bol süt içerler ve yani vücutlarına bol miktarda protein alırlar.

5.Guinea pige sınırsız miktarda kuru (pelet) yemek verebilirsiniz.Çünkü onların doyma hisleri vardır.Yalnız yemin tadı ve kokusu değişmesin diye yediği kadar vermek daha doğru olacaktır.

6.Zaman olarak belirli bir kısıtlama hiçbir zaman yoktur.Çünkü bazı pigler çok yavaş yer , bazılarıysa çok hızlı yer.Mesela piginiz yemin kokusunu almamış veya da siz yemi koyarken görmemiş olabilir.Böylece yemi 1 saatte yemiştir.Ama bu fazla yemiş olduğunun ya da az yemiş olduğunun belirtisi değildir.Yani belirli bir zaman söylemek yanlış olur.

7.Genel olarak yemek vermenin belli bir zamanı yoktur.Yalnız sabah ve öğlen verirseniz (yani 2 öğün) daha iyi olacaktır çünkü yemi yedikten sonra oynayacak ve gezecektir böylelikle yemi rahatlıkla hazmedecek ve harcayacaktır.Ama akşam verdiğiniz zaman uykuda sindirim yavaşlar ve biraz da gereksiz kilo aldırabilir.

8.Kuru yem , kuru ot ve taze yem olmak üzere 2 yönlü olmalıdır.Günlük olarak erişkin bir pig için avuç içi kadar kuru yem yeterli olacaktır.Taze yem de meyve ve sebzeden oluşur.Aşırıya kaçmamak şartıyla bolca verebilirsiniz.Her gün C vitamini ihtiyacını karşılayacak miktarda taze yem verilmesi gerekmektedir.Taze besinler iyice yıkanmadığında kist mikrobuna yol açabileceğinden dolayı , bunları iyice yıkadığımıza dikkat edelim.Kuru otla beslemenin amacı pigin ihtiyacı olan lifleri ona kazandırmaktır , taze yemle beslemenin amacı da ona gerekli olan vitamin ve mineralleri kazandırmaktır ve kuru mama da ihtiyacı olan protein , yağ , mineral , karbonhidrat gibi temel olabilmesi için verilir.Kuru mama ve taze besinin yanında sınırsız miktarda , verebildiğiniz kadar çok kuru ot verebilirsiniz.Kuru ot guinea piglerin lif ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü kaplar ve dişlerinin aşırı uzamasını engeller.Bahçenizden ot toplayıp kurutabileceğiniz gibi bazı hayvan dükkanlarından da temin edebilirsiniz.

9.Maydonoz , salatalık , kıvırcık , çimen , kabak , marul , domates , kayısı , portakal , böğürtlen , üzüm , elma ve havuç en sevdiği yiyeceklerdendir.Taze otları (karahindiba , çimen vb. besinleri) bol bol verebilirsiniz , hem sindirim sistemlerine çok faydalıdır hem de pigler bu besinleri çok sever.

10.Bir günde onlara kuru (pelet) mama, taze sebze veya meyve , ot , taze su ve C vitaminidir.

11.Bizlerde olduğu gibi guinea piglerde de vücutlarında C vitamini olmaz.Bu yüzden her gün onlara belli bir miktarda (Normal durumlarda 10 mg. , hamile ve emziren guinea piglerde 20 mg. verilmelidir.) C vitamini vermeliyiz.Bu miktar hasta , emziren , genç veya da hamile piglerde değişebilir.Belli bir miktar olmamasına rağmen , tek başına yarım demet maydonoz , tek başına 2 parmak kadar havuç , 1 portakalın çeyreği 1 pigin günlük vitamin ihtiyacını karşılar.Bunun için ayrı bir başlık açarım , orada da örnekleri çoğaltırız.Suyun içine C vitamini tozu karıştırmanızı tavsiye etmiyoruz.Çünkü bu tozlar suyun tadını bozar ve dolayısıyla pigin yeteri kadar su içmesini engeller.Zaten sudaki C vitamini çok kısa sürede kaybolacağından pek de bir işe yaramaz.

12.Doyup doymadığını anlamanın bir yolu yok.Siz yeteri kadar kuru mamasını , kuru otunu ve taze besinini koyun.Viyaklayıp , taze besin dilenmesini dinlemeyin.



 
 

© 2019 Bayraktar Evcil Zafer Bayraktar Tüm hakları saklıdır.

RapidSSL, Visa, Mastercard
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.